Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Για τη νέα σχολική χρονιά 2014-15



Αγαπητοί/ες συνάδελφοι
για τη νέα σχολική χρονιά
σας εύχομαι ελπίδα, δύναμη και υγεία για να συντηρήσουμε «φωλιές νερού» όπως λέει κι ο  Μ. Αναγνωστάκης στο ποίημά του :

«Κι ήθελε ακόμη..»
            Κι ήθελε ακόμη πολύ φως να ξημερώσει. Όμως εγώ
            Δεν παραδέχτηκα την ήττα. Έβλεπα τώρα
            Πόσα κρυμμένα τιμαλφή έπρεπε να σώσω
            Πόσες φωλιές νερού να συντηρήσω μέσα στις φλόγες…

          Παρά τις αντιξοότητες, καλούμαστε να υπερβούμε τις δυσκολίες και να συμβάλλουμε , ο καθένας από τη θέση του και το ρόλο του, όσο καλύτερα μπορούμε στην υλοποίηση του παιδαγωγικού έργου και να εμπνεύσουμε με τη στάση μας την ελπίδα και την προσδοκία στα παιδιά, για καλύτερες μέρες.
          Με καλή οργάνωση,  συλλογική δράση και σεβασμό ας προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε στο αγαθό της παιδείας και να διαμορφώσουμε ένα θετικό κλίμα διαλόγου και συνεργασίας.
         Όπως ορίζει ο θεσμικός μου ρόλος, αλλά πιο πολύ από τη σχέση που έχει αναπτυχθεί μεταξύ μας και η οποία πηγάζει κυρίως από την εκτίμηση που έχω στο έργο σας και την συνεχή προσπάθειά σας για επιστημονική κι επαγγελματική βελτίωση θα είμαι κοντά σας συνεργάτης και αρωγός. Μαζί, ας κάνουμε όμορφο το ταξίδι, ας κρατήσουμε ζωντανό το όραμα της παιδείας και ας κατακτούμε τους στόχους μας.

Με εκτίμηση
Ελένη Αναστασοπούλου
Σχολική Σύμβουλος 

Υ.Γ Σας επισυνάπτω, απόσπασμα, απο ενα ενδιαφέρον κείμενο. Το υπολοιπο στη δειυθυνση :
http://politicalreviewgr.blogspot.gr/2014/08/blog-post.html

Η κατανόηση να διδάσκεται στα σχολεία
 
Ο Εντγκάρ Μορέν προτείνει την εισαγωγή της διδασκαλίας της κατανόησης στο δημοτικό, στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και στο πανεπιστήμιο, γιατί μόνο αυτή μπορεί να φέρει τη συναδέλφωση όλων μας και να εδραιώσει την αντίληψη ότι όλοι είμαστε «τέκνα της Γης-Πατρίδας».

Η κατανόηση, κατά τον Μορέν, προϋποθέτει τη συμπάθεια και την ενσυναίσθηση. Η κοινότητα και η ένταση των συναισθηματικών σχέσεων είναι βασικό στοιχείο της κατανόησης, γι' αυτό και επιδιώκει τη συναισθηματική εμπλοκή με τον άλλον. Αλλωστε ο άνθρωπος δεν υπάρχει μόνο εντός του πολιτισμού, αλλά και εντός της φύσης και εκεί διαπιστώνουμε ότι ριζώνει η κοινότητα: «Τα μυρμήγκια, οι τερμίτες, οι μέλισσες αφοσιώνονται αυτόματα στην κοινότητα. Τα θηλαστικά, παρότι ανταγωνίζονται μεταξύ τους όταν πρόκειται για την τροφή ή για το ζευγάρωμα, είναι αλληλέγγυα όταν πρόκειται για την κοινή άμυνα ή το κυνήγι»

Στον σύγχρονο κόσμο, όπου με την υπερβολική πολυπλοκότητα καταργούνται οι υποχρεώσεις και χαλαρώνουν οι κοινωνικοί δεσμοί, η συνοχή της κοινωνίας δεν θα εξασφαλιστεί μόνο με «δίκαιους νόμους» και απρόσωπες κοινωνικές δομές, τονίζει ο συγγραφέας. Η ηθική συμπεριφορά θα επιτευχθεί με αλληλεγγύη, συνεννόηση και πρωτοβουλία των ανθρώπων που θα συνειδητοποιήσουν ότι ανήκουν σε μια κοινότητα στην οποία καθένας έχει το μερίδιο της ευθύνης του απέναντι στον άλλον, ο οποίος ποτέ δεν είναι καθ' ολοκληρίαν διαφορετικός.

Η Ηθική του Εντγκάρ Μορέν είναι ένα σπουδαίο βιβλίο, ένας οδηγός για τη ζωή και την αντίσταση στην ωμότητα του κόσμου, στο οποίο ο στοχασμός του συγγραφέα ξεδιπλώνεται με απλά λόγια και σε μια πολύ καλή μετάφραση.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου